Public Gold dan Public Dinar

Khamis, 26 November 2009

Untungnya Melabur Dengan Emas

November semakin hampir ke penghujungnya. Bermula awal bulan, trend harga menaik boleh dilihat begitu ketara sekali. Hm...rasanya aku dah boleh tersenyum lebar. Mana tak senyum, hasil pembelian pertama aku 20 gram emas PG dah lebih dari modal masa aku beli dulu. Kalau dulu aku keluarkan RM 2,499 dari ASB, sekarang harga 20 gram tu dah jadi RM 2,861. Tapi kalau aku jual sekarang, harga belian (harga kita jual) RM 2,689. Maknanya aku dah untung RM 190. Perghh...beli masa 10/10/2009, hari ni baru 26/11/2009...baru 47 hari bersamaan dengan 1 bulan 16 hari, huhu... kalau aku labur 2499 tu dalam ASB setahun pun, kalau dividennya 7%, aku baru dapat 174.93..haha, best tak melabur dalam emas ni??? tu baru sebulan je, kalau setahun akan datang, huh...

Hari ni aku nak kongsi sedikit ilmu yang aku dapat dari pembelian ebook team Rahsiaemas untuk korang semua. Bermula 27 Oktober lepas aku ada rekodkan secara rambang harga-harga emas PG sehingga ke tarikh aku tulis artikel ni. Untuk korang yang masih was-was, bertanya dalam hati betul ke beli emas ni boleh untung? ha...korang leh rujuk bukti dengan print screen yang aku ambil dari website Public Gold ni. Ok, kita tengok harga masa 27 Oktober lepas.

Ha...nampak tak? Meh sini aku nak terangkan kat korang yang tak reti lagi. Hehe, macam la aku pandai sangat..haha. Ok, mula2 tengok kat 50 gram tu, senang sikit aku nak bagi nampak untung tu banyak mana. Kalau ikutkan jadual tu, harga RM 6181 tu tandanya harga yang Public Gold jual, maknanya...kita kalau nak beli, kena tengok sebelah kiri tu la. Yang sebelah kanan tu pulak, harga masa kita jual..RM 5841. Ha, memang lah rugi kalau jual hari tu jugak, so..kena la tunggu harga emas ni naik lebih dari harga kita beli. Erm, risau harga turun? Rujuk balik rekod harga2 emas semasa sebelum ni, bukan senang tau harga emas ni nak turun...setiap tahun grafnya asyik menaik jer...takde kerja lain dah...so, takyah la risau..

Ok, apa jadi lepas tu? Kita tengok pulak rekod harga PG pada 10/11/2009, maknanya 13 hari selepas kita beli tadi.

Cuba tengok harga kalau kita jual (sebelah kanan) tu dah jadi RM 6225. Maknanya dalam masa 13 hari selepas beli, kita dah dapat balik lebih dari modal kita dengan kenaikan harga emas. Hm, tapi dah nak jual ke? Ala, baru untung RM 44, takkan nak banyak tu je...tunggu lagi ye? hehe...Ok, selepas tu korang buat balik kerja2 seharian korang yang dah tertunggak tu. Hm, pi mai pi mai..dah berlalu sebulan...Ok, sekarang kita tengok pulak rekod harga PG pada hari aku tulis artikel ni, ye la...tak cukup sebulan lagi, hari ni baru 26/11/2009. Hm, apa dah jadi ek..hehehe. Ha, tengok kat bawah tu...

Perghhh...cepatnya naik! Tengok tu, kalau kita jual sekarang, harga dah jadi RM 6758..Ha, tak untung lagi ke??? Dulu beli RM 6181, sekarang jual RM 6758. Dah untung RM 577...Itu jika kita beli emas 50 gram. Kalau kita beli emas 100 gram? Harga pada 27/10/2009 ialah RM 12,305. Apa jadi kalau kita jual pada hari ini dengan harga RM 13,522? Bukankah kita dah untung RM 1,217!!! Huh...taktau nak kata apa dah kalau masih lagi tak nampak...tu baru sebulan, kalau 3 bulan? 6 bulan? setahun? Dari jadual di atas kita dapat menghitung kenaikan ni bersamaan dengan 9% hanya dalam masa SEBULAN! Jauh beza nak dibandingkan dengan dividen ASB yang kurang-kurang pun 7% SETAHUN!

Ha, apa kata kita lihat selepas setahun, naik ke turun harga emas ni? Jom kita lihat harga pada tarikh 9 November 2010.



Hm, turun ke naik tu? Lihat harga untuk 50 gram sudah menjangkau sehingga RM7939! Jika anda memilih untuk menjual pada hari tersebut, bermakna anda sudah untung sebanyak RM1421!! Kalau beli 100 gram pula, anda akan untung RM 2709!!!

Cuba anda bandingkan sendiri harga tersebut dengan harga sekarang. Lihat harga semasa Public Gold di sebelah kanan blog ini. Semakin lama disimpan, semakin tinggi nilainya.

Memang untunglah melabur dalam emas ni! sapa nak bagi oooiii??? Ha, apa lagi kawan-kawan, fikir la sendiri...hehe

Tiada ulasan:

Catat Ulasan