Public Gold dan Public Dinar

Rabu, 22 Disember 2010

2010: ASB Umum Dividen 7.5%, Kalau Emas 26%

Agihan pendapatan ASB 7.50 sen seunit
21/12/2010 3:17pm

Oleh AINUL ASNERA
KUALA LUMPUR 21 Dis. - PNB umum agihan pendapatan ASB sebanyak 7.50 sen seunit dan bonus 1.25 sen seunit bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2010. - Utusan

Saya beli emas tahun ini dah untung dengan kenaikan 26%
Kalis Inflasi dan Deflasi lagi...!

Buat pilihan bijak anda!!

Call saya sekarang 019-5595916 untuk maklumat lanjut...

Isnin, 6 Disember 2010

Sejak 28 Januari 2010 Emas Naik 22.7%, Silver Naik 72.4%

Assalamualaikum...dan Salam Sejahtera...

Bertemu lagi kita pada entry terbaru hari ini...wah, mesti pembaca2 ada yang kata kat saya, asal harga emas naik je, baru nampak artikel baru, kalau turun senyap jer, hehe...Sebenarnya masa harga turun hari tu, saya sibuk dengan pembeli2 emas yang nak ambil kesempatan nak beli masa harga tengah murah. Sebab tu tak sempat nak update blog. Jumaat lepas, harga emas telah naik mendadak dari USD 1390/oz terus keUSD 1416/oz hanya dalam masa beberapa jam. Mengikut sumber, saya dapat tahu kenaikan ini disebabkan tindakan Amerika mencetak lagi dollar baru bernilai USD300 billion! Wah, Bulan lepas baru cetak USD600 billion.



Daripada pembacaan saya terhadap graf kitco, harga emas telah meningkat sebanyak 29% (lihat graf di atas) dan Perak pula meningkat sehingga 77% pada tahun ini (lihat graf di bawah), ekoran tindakan oleh bank2 dan pihak kerajaan yang telah menambah bertrillion dollar Amerika di dalam pasaran bertujuan melancarkaan aliran wang di pasaran tempatan sekaligus merancakkan semula aktiviti ekonomi Amerika.



Kebimbangan terhadap ketidakstabilan ekonomi Amerika dan krisis kewangan di Eropah juga menjadi faktor timbulnya spekulasi yang mengatakan lebih banyak wang kertas akan dicetak bagi memulihkan kembali keadaan ekonomi semasa, sekaligus melemahkan nilai dollar dan meningkatkan harga Emas, Perak dan komoditi berharga yang lain.

Mungkin para pembaca agak kehairanan dengan artikel saya pada kali ini tidak hanya berkisar kepada emas semata-mata, tetapi kali ini ada cerita mengenai Silver atau Perak. Hah...silver pulak dah...kenapa saya kata silver? Sebab Public Gold sebenarnya bukan sahaja mengeluarkan emas tetapi juga silver, dalam bahasa orang kampung dipanggil perak...hehe.

Sebelum ni, terus terang saya tak pernah mengkaji sejarah rekod kenaikan harga Public Silver secara berkala, hanya tumpu pada harga emas sahaja. Tetapi berita kenaikan harga silver yang naik laju daripada emas telah membuka mata saya. Ya, khabar dari En. Syukor Hashim, potensi harga silver untuk menjadi double price dianggarkan mengambil masa selama 2 tahun lagi! Wah...ini bermakna kita masih mempunyai masa untuk membuat keuntungan! Ini hasil kajian yang saya sempat cari untuk membandingkan peratusan kenaikan harga emas dengan silver.

Peratusan Kenaikan Harga Emas Public Gold sejak
28 Januari 2010
20 gram Public Gold = RM 2640

7 Disember 2010
20 gram Public Gold = RM 3238

Kenaikan sebanyak 22.7%
Jika jual pada hari ini, tolak harga jual 6%, untung 16.7%
bersamaan RM 404!!!

Peratusan Kenaikan Harga Emas Public Silver sejak
28 Januari 2010
1 kilo Public Silver = RM 2322

7 Disember 2010
1 kilo Public Silver = RM 4003

Kenaikan sebanyak 72.4%!!!
Jika jual pada hari ini, tolak harga jual 15%, untung 57.3%
bersamaan RM 1081!!!

Berbaloi jugak melabur dalam silver ni ye...adik beradik emas jugak lah...

siapa berminat, leh cntct saya...nak jadi ejen dengan modal cuma beli emas atau silver yang berharga 20k saja (promosi sampai 31 Disember ni saja), thn depan modal nak jadi ejen naik 100k.

Khamis, 11 November 2010

Beli Emas Dari Sekarang, Harga Emas Bakal Cecah RM200/gram!!!

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Apa khabar pembaca sekalian? Saya doakan anda semua sihat sejahtera. Apa yang saya nak kongsikan dengan saudara pembaca semua adalah satu berita yang mungkin akan mengembirakan semua orang jika anda ambil tindakan dengan apa yang saya akan sampaikan ini. Berita ini mungkin sudah dirasakan oleh pembeli-pembeli emas.



Kenapa Kita Perlu Beli Emas Sekarang?

Sudah kita maklum bahawa harga emas telah naik 400% sejak 10 tahun yang lalu dan ianya berpotensi untuk naik lebih tinggi dari sekarang ini. Jika dilihat pada awal pada Januari 2010, harga emas adalah pada takat $1,113/oz dan kini telah menjangkau sehingga $1420/oz! Ini adalah bersamaan kenaikan sebanyak 28% setahun!!! Rujuk gambar di bawah (graf kenaikan harga emas Tahun 2010)



Angka ini mungkin berubah pada akhir tahun ini dan tidak mustahil kerana rekod kenaikan pada tahun lepas adalah sebanyak 37%. Ya...Emas memang makin mahal...dan akan mahal lagi dari harga mahal sekarang ni. Masih nak tunggu harga murah? Rujuk gambar di bawah (Graf kenaikan harga emas Tahun 2009).



Ada pandangan analisis pakar-pakar emas menjangkakan bahawa harga emas boleh pergi sehingga RM200/gram pada tahun hadapan, malah mungkin juga hujung tahun ini!!!

Wah...ini merupakan berita gembira buat kita!

Kenapa saya menggunakan perkataan 'kita'? Kerana kita semua berpeluang untuk membeli emas sekarang iaitu RM150-RM160 segram sebelum harga emas naik ke RM200/gram!!! Jadi mengapa anda perlu tunggu dan tunggu untuk melihat harga emas naik tanpa sebarang tindakan? Jangan sesekali membuat prinsip nak tunggu harga emas turun baru nak beli. Jika anda faham konsep emas, ada duit beli...tak kira harga tengah tinggi atau tengah murah kerana harga emas akan naik juga selepas anda beli untuk jangkamasa panjang. Jadi, tak usah takut harga emas turun!

Jadi, kalau anda nak beli emas, call saya 012-4545984 sekarang.
Sebelum tu, apa kata anda berkenalan dahulu dengan Public Gold ini, bagaimana cara-cara nak beli, jual, apa produk2 dia...klik je sini

http://sendukemas.blogspot.com/2010/10/mari-berkenalan-dengan-public-gold-dan.html

Kalau nak jadi peniaga emas dengan hanya modal 20k, call saya juga...
maklumat mengenai ini, boleh tengok di sini...

http://sendukemas.blogspot.com/2010/10/berita-baik-untuk-bakal-peniaga-emas.html

Best ke melabur jualbeli emas ni? Mari baca pengalaman saya yang mmg best...Emas ni, Semakin Lama Disimpan, Semakin Beruntung Menyimpannya...

http://sendukemas.blogspot.com/2009/11/untungnya-melabur-dengan-emas.html

Khamis, 4 November 2010

Harga Emas Melonjak Lagi! Seminar Rahsia dan Perniagaan Emas Bulan November!

Assalamualaikum...

Berjumpa lagi kita di bulan November ini. Pastinya tidak lain untuk disebutkan di sini selain Emas...hehe.

Bagaimana pembeli2 emas Public Gold? Sudahkah anda melihat harga pada malam ini? Wah, satu kejutan telah berlaku. Sudah 2 hingga 3 minggu harga emas asyik berlegar tanpa arah walaupun naik mahupun turun...mendatar je...

Hari ni, malam Deepavali yang juga Malam Jumaat (malam kenaikan, hehe), Harga emas mula melonjak naik! Baguslah kepada sesiapa yang beli ketika harga emas jatuh bulan lalu. Bukankah saya sudah katakan, ini masa terbaik untuk beli. Nak beli emas ni bukan nak kena tunggu harga turun, sebab kita tak tahu bila ia akan turun, tapi yang kita pasti ia akan naik! Jadi, mengapa perlu takut harga turun selepas beli kalau benar2 yakin harga emas akan naik? Betul tak?

Ok, bulan November ni, Public Gold sekali lagi akan mengadakan Seminar Pelaburan Emas yang akan disampaikan oleh Sifu kita, En. Syukor Hashim, Admin Jutawanemas.com. Jadi pada sesiapa yang berminat anda boleh melihat jadual di bawah.



Seminar ini adalah PERCUMA.

Tetapi sebelum datang kena register tempat terlebih dahulu.

Untuk hadir, anda perlu sms ke h/p saya: 012-4545984 butiran-butiran berikut:

1. Nama penuh
2. Email
3. Tarikh dan lokasi seminar pilihan anda

Kemudian, saya akan memberikan maklumbalas samada masih ada kekosongan tempat atau tidak.

Apa faedah datang ke seminar ini?

First sekali, seminar ini adalah lebih kepada education mengenai pelaburan emas. Ia lebih menumpukan kepada topik “Bagaimana Emas Boleh Menguntungkan Anda?”

Kebanyakan peserta seminar ini mengakui bahawa mereka tidak pernah terfikir tentang keuntungan lumayan apabila menyimpan emas, apatah lagi melihat teknik-teknik manipulasi harga emas bagi mendapat lebih keuntungan.

Kemudian baru akan diceritakan tentang keuntungan berniaga emas. Jadi, kalau anda nak tahu selok belok pelaburan emas maka anda kena hadir seminar ini.

FREE pulak tu...

Jumaat, 29 Oktober 2010

Masanya Untuk Kembalikan Pembayaran Zakat Menggunakan Dinar dan Dirham



Pelancaran Matawang Syariah Dinar dan Dirham di Kota Bahru, Kelantan pada 2 Ramadhan 1431H (12 Ogos) lalu menandakan berakhirnya darurat untuk orang Islam untuk pengambilan dan pembayaran zakat di samping titik permulaan untuk kembalikan semula Muamalat sebagai asas asas deen ul-Islam.

Dinar ialah syiling emas 22 karat (917/916) seberat 4.25 gram manakala Dirham ialah syiling perak tulen (999) seberat 2.975 gram. Timbangan ini dikenali sebagai Piawaian Umar Al-Khattab, Khalifah Islam kedua dan disetujui jumhur ulama serta digunakan sejak permulaan Islam lagi.

Kedudukan dwilogam ini sebagai matawang Syariah dijelaskan Ibn Khaldun dalam kitabnya, al Muqaddimah: "Asas nas dan dalil menyebut dan kaitkan banyak penghakiman kepada kedua-duanya, contohnya zakat, nikah kahwin, hudud dan lain-lain, oleh itu dalam nas dan dalil ia ada kepentingan tersendiri dengan ukuran tertentu untuk penilaian (zakat dan lain-lain) di mana hukum diasaskan berbanding (syiling-syiling lain) yang bukan syarie.

Maka sangat jelas, pengambilan dan pembayaran zakat hendaklah menggunakan matawang syariah iaitu dinar dan dirham terutama berkaitan zakat harta. Zakat harta merujuk kepada emas dan perak dalam semua bentuk dan barang dagangan. Jumlah nisab dan zakat harta ialah 20 dinar emas (85 gram) dan 200 dirham perak (595 gram). Bagi setiap 20 dinar, zakat ialah 1/2 dinar dan bagi setiap 200 dirham, zakat iaah 5 dirham. Ukuran di sini ialah beratnya.

Dua jenis zakat harta iaitu simpanan dan perniagaan Keuntungan pelaburan juga dikenakan zakat. Pada masa ini, wang kertas digunakan untuk membayar zakat kerana ianya sah diperlakukan melalui paksaan undang-undang sehinggakan pihak berkuasa pun akur kepada undang-undang itu walaupun mereka sebenarnya tidak terikat kepadanya. Menurut Imam Malik ibn Anas, wang dalam Islam ialah apa saja barangan diterima umum sebagai bahan perantaraan mereka dan tidak ada barangan boleh dipaksakan sebagai wang. Jelaslah wang kertas tidak memenuhi syarat sebagai wang. Ia bukan barangan diterima umum, tetapi undang-undang memaksa kita guna, malah dicipta atas angin, tiada sandaran dan bukan surat hutang. Ia hutang yang ada padanya Riba!

Menurut buku Shaykh Abdalhaq Bewley - Zakat Raising The Fallen Pillar...walaupun begitu, wang kertas masih tidak boleh digunakan untuk bayar zakat kecuali guna syiling emas dan perak yang dituntut syariah kerana tidak ada bukti barangan lain diterima untuk bayaran zakat dan tidak susah mendapatkan emas dan perak untuk penuhi kewajipan itu.

Telah berkata Imam Shafie di dalam kitabnya Ar Risalah: "Tiada harus diqias dengan emas dan perak atas yang lain daripada keduanya pada wajib zakat"

Menurut Imam Abu Bakr al-Kasani dalam kitabnya Bada'i al-Sana'i, zakat mesti dibayar dengan barangan 'ayn dan tidak boleh dibayar dengan dayn iaitu hutang, tanggungan atau mahupun nota janji. Satu bentuk zakat lagi ialah Zakat Fitrah. Amalan zaman Rasulullah S.A.W, zakat fitrah dibayar guna bahan makanan asasi seperti gandum, barli, beras, dan lain-lain. Ukuran di sini ialah timbangan dan bukan harga. Bagaimanapun menurut Imam Abu Hanifah, harus dikeluarkan zakat fitrah dengan wang seharga atau senilai dengan makanan wajib dikeluarkan zakat. Menurutnya zakat fitrah adalah hak fakir miskin.Untuk memenuhi hajat mereka boleh dengan makanan dan boleh juga dengan wang. Bagaimanapun, wang yang disebut oleh Imam Abu Hanifah itu bukanlah wang kertas, tetapi dinar emas dan dirham perak yang digunakan semasa pemerintahan Khalifah Uthmaniyah (di mana mazhab Hanafi menjadi pegangan) sehinnga ia jatuh pada 1924.

Kita berada dalam keadaan darurat kerana kerajaan-kerajaan dipimpin oleh orang Islam sendiri mengeluarkan wang kertas yang dimaktubkan dalam undang-undang negara yang diperkenalkan oleh bekas penjajah masing-masing. Dalam Islam, darurat ialah satu keadaan membolehkan sesuatu hukum itu dilonggarkan untuk sementara. Apa yang biasanya diharamkan menjadi harus, tetapi kita tidak boleh untuk berada dalam keadaan darurat untuk selama-lamanya.

Apa yang perlu dibuat ialah usaha keluar dari keadaan itu. Surah At-Talaq ayat 3, Allah berfirman maksudnya; "Dan (Allah) akan memberinya rezeki dengan tiada terkira. Barang siapa menyerahkan diri kepada Allah, maka Allah akan mencukupkan (memeliharanya). Sungguh Allah menyampaikan (melangsungkan) urusan Nya. Sungguh Allah mengadakan satu kadar (aturan yang tertentu) bagi tiap-tiap sesuatu"

Berasaskan kefahaman kita mengenai sifat sebenar wang kertas dan ada pula matawang syariah, maka tempoh darurat sudah berakhir. Orang Islam yang ingin membayar zakat dengan sempurna hendaklah melakukannya dengan dinar dan dirham. Kini, menjadi tuntutan ke atas semua Mufti 13 negeri dan 3 Wilayah Persekutuan Malaysia untuk mengkaji dan mengambil langkah perlu bagi memastikan bukan sahaja pengambilan zakat malah pengagihannya dibuat dalam mata wang syariah.

Rakyat Kelantan telah melakar sejarah dunia dan ia satu teladan semestinya dicontohi. Mengembalikan pengambilan dan pembayaran zakat dengan cara tepat akan membolehkan kita mendirikan semula tiang zakat yang telah runtuh.


Artikel asal oleh
Khalid Noorshah

Dimuatkan di dalam Akhbar Sinar Harian edisi Utara
29 Oktober 2010

Khamis, 14 Oktober 2010

Harga Emas Naik 25-30% Tahun 2010

Rekod harga emas telah dipecahkan lagi pada hari ini. Saya tak sempat untuk membuat Print Screen pada waktu ianya mencatat harga tertinggi tetapi saya sempat capture harga pada sebelah malam, walaupun turun sedikit ianya bakal naik semula untuk pergi lebih tinggi. Ketika ini direkodkan harga tertinggi telah mencecah $1379/oz. Penganalisis meramalkan harga emas akan naik ke tahap tertinggi menjelang hujung tahun ini iaitu pada takat $1400.

Pada jam, 10 malam (14 Oktober 2010), saya sempat membuat satu gambar yang mencatatkan rekod yang diambil hampir setahun yang lalu. Pasti siapa yang membeli emas ketika itu boleh tersenyum lebar dengan kenaikan 25% pada tahun ini. Hanya tinggal bulan November dan Disember belum muncul dan mungkin angka ini boleh berubah menjadi 30%. Jangan lupa dengan rekod kenaikan tahun lepas. Sebanyak 37% harga emas naik dari Januari 2009 hingga Disember 2009.

Hm...sudah berkali saya menyatakan, melabur dengan membeli emas mampu untuk menjana keuntungan lebih baik daripada menyimpan wang kertas! Sebagai contoh, jika anda simpan 10k di dalam Amanah Saham Bumiputera (ASB), paling tinggi anda boleh dapat jika selama setahun adalah RM850 jika kadar dividen yang biasanya diumumkan setiap bulan Disember. Namun, emas mampu memberikan 2 kali ganda lebih dari ASB!!! Malah mungkin lebih jika berdasarkan trend kenaikan harga emas setiap tahun.



Lihatlah rekod harga emas Public Gold yang saya catatkan ini. Bukankah anda mampu peroleh keuntungan sebanyak 19.4% hanya dalam masa 11 bulan 17 hari? Haha...terkejut bukan? Jadi, tunggu apa lagi, anda boleh call saya anytime di nombor 019-5595916! Masih belum terlewat untuk mulakan simpanan emas anda! Ingat, Emas! Makin Lama Disimpan, Makin Tinggi Harganya! Pelaburan Bijak Masa Kini!

Ahad, 10 Oktober 2010

Emas vs Wang Kertas - "Wang Kertas Ini Sah Diperlakukan Dengan Nilai"

Assalamualaikum..

Artikel kali ni masih lagi nak mendedahkan tipu muslihat Barat untuk melingkupkan sistem matawang kapitalis yang diamalkan di seluruh dunia. Sebenarnya dah lama saya baca artikel ni. Tetapi disebabkan masih mendalami ilmu tentang emas, jadi saya kurang faham kaitannya dengan emas. Artikel ini saya ambil dari sebuah blog yang turut mengambil dari blog-blog yang lain. Tujuan kami semua hanya satu, untuk memberikan kesedaran kepada kita semua, bangunlah dari lena. Sudah cukup kita dijajah oleh pemikiran mereka yang penuh muslihat. Bacalah sampai habis...

Jangan Simpan Duit

‘Aku tak baca detail sangat… tapi sejak jadi unit trust consultant ni…aku tahu satu teori yg disebut RULE 72. Org ekonomi tahu benda ni.Kalau nak tahu half value the money… guna rule ni bahagikan dengan inflasi rate. Skrg ni inflasi 4% >, 72/4 = 18. Meaning to say… dlm masa 18 tahun lagi value duit RM100 skrg akan jadi RM 50 18 tahun akan dtg.

Oleh itu, saving kita hendaklah cari yg dapat bagi return per year lebih besar drpd interest rate. Kalau saving dlm tbg haji 4.75% dgn interest rate 4%, dalam masa 18 tahun akan dtg, secara teori kita akan hanya ada keuntungan 0.75% shj.

OLEH itu juga simpan didalam instrumen yg bolh bagi return yg besar dan selamat.’ ‘pasal financial planning tu, kau kata duit boleh simpan sampai 2nd & 3rd generation. Aku ragu2 sikit sbb apa yg aku tahu, pakar2 ekonomi dunia meramalkan akan berlaku krisis ekonomi yg teruk yg boleh hancurkan ekonomi kapitalis. (mereka bukan Tuhan tapi sekurang-kurangnya mereka ada fakta yg kukuh untuk sokong pendapat mereka.

Pakar ekonomi Islam yg merujuk kepada Al-Quran dan hadis juga mengesahkan perkara ini pastiakan terjadi) Bila ekonomi kapitalis collapse, kita takboleh ambik duit dlm bank. Aku dengar ceramah Mr Matthias Chiang, bekas penasihat politik Tun Dr M.Dia kata ni pasti jadi dlm masa terdekat, 5 thn, tapi perkara ni tak mungkin dicakap dalam perhimpunan agung umno. Dia ni Christian Katolik yg anti-Zionis. Dia kemukakan bukti berupa kenyataan2 oleh penasihat2 Bush, professor di Havard dan Oxford , org2 kuat IMF, Bank Dunia dan segala sifu zionis. Mrk kata system ekonomi kapitalis akan collapse, keadaan dunia akan jadi lebih teruk daripada krisis ekonomi dunia 1930’s. Mamat ni masih close dgn Tun Dr M dan tulis buku tajuk ‘FUTURE FASTFOWARD’.

Aku juga jumpa Umar Vadillo yg terkenal di peringkat dunia kerana mengkaji system kapitalis. Aku pernah wawancara dia di Hotel Prince, KL masa dia dtg nak jumpa Tun Dr M. Dia kata system kapitalis memang dah nak hancur tak lama lagi. Jadi org sekarang beli duit emas yg dikeluarkan oleh syktnya beribupejabat di Dubai dan ada cawangan di Labuan . Dia kata kat aku, org Malaysia yang paling byk simpan duit emas dalam akaun syarikat dia ialah Dr M dan Pak Lah. Maknanya Dr M dan Pak Lah memang well prepared untuk hadapi kehancuran system kapitalis.

Seorang professor ekonomi di UIA, Prof Kamil ada tulis buku pasal masalah duit kertas dan duit dalam bentuk angka ni (duit elektronik). Dia kata duit dalam bentuk angka tu sebenarnya tak wujud pun dlm bank. Duit kertas yg kita simpan bawah bantal atau tabung di rumah pulak akan menyusut dan menyusut dengan teruk sekali nanti. RM1,000 hari ni tak boleh beli apa pun di masa depan. Terkejut aku baca penerangan dia pasal ‘money creation’ oleh bank. Masalahnya, cerita pasal ni tak keluar pun dalam akhbar arus perdana Malaysia (i.e. berita harian, utusan, star, nst. Akhbar kita hanya memetik sebijik2 laporan CNN, BBC, CNBC, Reauters yang sebenarnya tak betul tu).

Sekarang, ekonomi sudah teruk. Nak tahu teruk atau tidak, jangan tengok CNN, CNBC, Reauters dan sebagainya. Media macam ni tak akan cakap perkara
yg benar. Tapi bacalah akhbar2 eksklusif utk geng2 Zionis spt Herald,Weekly Commentator, Jerusalem Post, etc. Akhbar ni boleh di accessvia internet. Media mcm ni dibaca oleh sifu-sifu zionis. Aku kemudian buat research sikit2 pasal money meltdown melalui internet.

Lepas tu, aku buat research pasal kekayaan dalam Islam. Aku dapat tahu kekayaan sebenar ialah :-
1. Tanah (lebih baik tanah tepi sungai atau yg ada air mengalir berdekatannya)
2. Emas dan perak
Mengejutkan, sekarang ini emas lah yang sedang dikumpul oleh zionis.Rezab emas terbesar berada di US dan Europe . Nak ambil emas, mereka tukarkan kepada negara lain dgn duit kertas. Harus diingat geng2 Zionis itu lah juga yg memiliki bank. (Sila rujuk buku2 atau rencanainternetmengenai sejarah dan asal usul bank)

Sudahnya, kita semua satu dunia,simpan duit kertas yg menurut pakar ekonomi tak akan bernilai di kemudian hari. (RUJUK RENCANA2 VIA INTERNET DI BAWAH TOPIC ‘THE DEATH OF MONEY) Yg bernilai ialah emas, minyak dan kemudiannya air bersih. (kerana air akan tercemar dengan teruk dimasa depan. BBC pada tahun 2001 melaporkan bahawa air Sea of Galilee (sebuah tasik sebenarnya) di Palestin sedang surut dan tidak ada tanda2akan pasang semula. Saintis buat kiraan dalam 50 tahun lagi tak ada setitik air pun di situ. Middle East dan Zionis akan bercakaran kerana air pulak! Separuh kedua abad ini adalah era ‘haus kerana tidak ada air’ dan ‘bergelap kerana tiada minyak’ menurut kata penganalisis dunia).

Tahun lepas, aku attend seminar nuclear di hotel renaissance. Seorang pakar Jepun kata minyak dlm bumi ni hanya bertahan utk 30 tahun saja. Lepas tu, aku tanya Tan Sri Penasihat Sains Negara, ‘Tan Sri, apa kita nak buat sebab kita tak ada polisi tenaga nuklear?’ Dia jawab, ‘no comment. You kena tanya menteri.’ Aku call pejabat menteri, menteri lak pergi US . Masa tu aku tengah tulis rencana mengenai polisi tenaga nuclear Malaysia sebagai persediaan hadapi kekurangan minyak.

Aku juga pernah wawancara seorang ahli korporat yg juga kawan baik atau mungkin juga kroni kepada Tun Dr M. Datuk ni mengaku dia tak simpan duit kertas dlm bank, tapi simpan duit emas. Keuntungan yg dia dapat daripada aktiviti perniagaan pulak dibahagi-bahagikan pada org miskin. ‘I don’t keep money,’ macam tu lah dia kata kat aku. Lepas aku wawancara dia, dia bagi hadiah kat aku tiga buah buku berkaitan duit kertas dan kaitannya dengan RIBA(FAEDAH BANK). Buku tu menerangkan bahawa RIBA (FAEDAH BANK), duit kertas dan duit elektronik akan dengansendirinya jadi penyebab kepada kehancuran system ekonomi kapitalis nanti.

Bukti dah ada depan mata iaitu krisis ekonomi Asia 1997 angkara George Soros dulu. Datuk tu kata dia tengah kaji Al- Quran dan dpt tahu apa erti kekayaan yg sebenar. Bila baca surah Yusuf, dia terkejut dan baru tahu kita semua kena simpan MAKANAN, bukannya DUIT KERTAS or DUIT ELEKTRONIK. Mengejutkan juga bila dapat tahu, US sekarang, selain emas dan minyak, sedang MENYIMPAN MAKANAN SEBERAPA BANYAK YG BOLEH! Duit kertas dan duit elektronik pulak dilambakkan ke negara lain di mana tiga per empat daripada dolar sekarang sedang berligar2 di luar US dan sedangmenunggu masa untuk collapse. (rujuk rencana2 mengenai krisis dolar Amerika).

Di sini aku petik sikit beberapa kenyataan :-

MD IMF, Rodrigo de Rato, ‘We believe such a large imbalance of growing indebtedness by the US is a risk not only for the US economy, but
for the world economy.

Bob Mc Teer, Presiden Reserve Bank of Dallas ‘over time there is only one direction for the dollar to go – lower’.

Warren buffet, pemain saham terkenal dunia kata : ‘we view them as TIME BOMBS both for the parties that deal in them and the economicsystem.’

Paul Volker, bekas pengerusi Federal Reserve Board, ‘we have a 75% chance of a crisis within 5 years’.

Aku sekadar nak berkongsi pengetahuan dan mencetuskan pemikiran
sahaja. Apa pun kau fikir pasal maklumat aku ni, terpulang lah.

Krisis ekonomi Asia pada 1997 adalah contoh yang paling dekat dengan kita. Spekulasi dan manipulasi menyebabkan berlaku susut nilai matawang atau lebih buruk, matawang itu langsung tidak bernilai. Keadaan yang dinamakan ‘money meltdown’ ini sudah pun berlaku dalam tahun-tahun kebelakangan (kejatuhan Dolar Amerika pada 1973 dan 1980). Keadaan ini pasti akan berulang. Krisis ekonomi dunia diramal menjadi lebih teruk berbanding pada tahun 1929.

Sistem ekonomi kapitalis, bank dan institusi kewangan dengan cara tidak bertanggungjawab telah mencipta wang fiat dengan banyak di pasaran sehingga menyebabkan inflasi. Wang itu dicipta melalui kepelbagaian deposit, memberi hutang dan mengenakan faedah. Setiap wang fiat yang didepositkan ke dalam bank akan mencambahkan tiga wang fiat lagi yang boleh diberikan kepada individu dan syarikat perniagaan. Ekonomi ini adalah ekonomi palsu yang tidak berasaskan kepada pengeluaran sebenar.

Sesetengah kerajaan mencetak wang sewenang-wenang tanpa bersandarkan kepada pengeluaran sebenar dalam Negara bagi kepentingan pemerintah dan pengekalan kuasa.
Apabila semakin banyak wang dicetak, nilai wang fiat akan berkurangan dan menyebabkan inflasi. Kuasa beli rakyat pula akan berkurangan. Satu wang fiat tidak memungkinkan kita membeli barangan yang sama kita beli seperti sepuluh tahun yang lalu. Ini menjadikan nilai wang kertas fiat hanya terletak pada barangan yang kita beli hari ini. Sebagai contoh, tiga puluh tahun lalu, seseorang yang bergaji RM 1000 sebulan mampu memiliki kereta import berjenama dan sebuah banglo. Hari ini, gaji sebanyak RM 20 000 sebulan belum tentu menjanjikan kereta import dan banglo. Harga barangan menjadi terlalu tinggi iaitu meningkat berkali ganda berbanding peningkatan dalam pendapatan.

Sebab - sebabnya adalah.........Jeng...jeng...jenggggggggg...
Jom tengok..

Tiada susut nilai dan inflasi. Zaman Nabi S.A.W kambing sedinar seekor, zaman sekarang pun masih sedinar seekor. Sedinar sekarang RM460 lebih kurang 1 dinar=4.25g
Setiap minit duit dalam wallet susut nilai. Satu ketika dahulu, duit Indonesia tidaklah seperti sekarang di mana 100000 rupiah=RM35. Dulu lagi mahal.
Bernilai kerana ia ada sejenis logam terpilih.

Mempunyai nilai kerana ianya hanya kertas yang dicop sahaja. Jika anda Bank Negara (ada kuasa) anda pun boleh cop.(buat port cetak duit belakang rumah)

Laku satu dunia setiap masa. Orang Kemboja berhijrah ke Malaysia kini kaya raya di Kelantan sebab menggadaikan emas mereka untuk dijadikan modal meniaga batik. Bayangkan kalau mereka bawa duit kertas negara mereka pada ketika itu, nescaya tak laku kerana negara mereka pada ketika itu kacau bilau.
Laku waktu aman je..contoh depan mata ialah Iraq, selepas kejatuhan Saddam,wang terus tidak bernilai. Sama macam kite bawa wang pergi Eropah. Cuba bawa emas..hehe

Pelaburan paling terjamin dan menguntungkan. Kos nak pergi haji tahun 2006 ialah 68 dinar tapi dijangka tahun 2009 hanya perlu 30 dinar sahaja. Jadi anda tak perlu tambah duit dan dapat pergi haji lebih ramai dan lebih cepat.
Kalau anda menabung bentuk duit,nescaya anda perlu tambah lagi wang anda walhal anda nak pergi seorang je.

Pemimpin negara kita adalah penyimpan dinar. Mereka tahu tentang tipu daya wang kertas ini.(Mantan Tun Dr. Mahathir banyak simpan emas. Syhh...jangan bagi tau orang..kita je tau nih..ehee..) Wang kertas disimpan oleh rakyat. Beratur di bank sebulan sekali nak simpan duit RM100-RM200. Jangan malukan diri anda lagi.

Negara China adalah penyimpan emas terbanyak dunia. Untung bisnes semua beli emas. China memang kuasa besar dunia tak lama lagi kerana mempunyai emas.(Sebab ni yang suara China tak didengari masa G-20 Summit kat London baru2 ni..Hmm..)
U.S negara pencetak wang kertas terbanyak dunia tanpa sandaran emas. Hanya cetak dan beli minyak dari Arab, beli alat pertahanan tapi sekarang, semua sudah tahu muslihat U.S, cetak duit kertas tanpa emas. Tak lama lagi akan down. (Ibarat bagi kertas A4 je kat Negara2 Arab. Nothing!)

Layak kena zakat. Dapat pahala. 85gram/20 dinar simpan baru wajib zakat. Zakat 2.125g bersamaan dengan 1/2 dinar. Orang-orang yang beriman, tentulah akan membayar zakat emas dan menyebabkan harta itu berkitar semula kepada muslimin dan muslimat. Dengan cara inilah orang-orang yang susah akan mendapat bantuan dan imbuhannya.(Ada yang sayang nak bayar zakat emas tapi takut kena kejar dengan income tax. Jawab la nanti kat sana!)

Keunikan dan kelebihan yang ada pada umat islam tapi tidak digunakan.
Diperalatkan oleh orang barat untuk mengambil kekayaan orang Islam seperti minyak, senjata,teknologi terkini dan sebagainya. Tiada siapa boleh main harga kerana ia memang berharga. Penyangak matawang sentiasa ada. Tak takutkah anda jika RM100 000 anda di bank dibuang 3 kosong dibelakang menjadikan duit anda jadi RM100 je..tak mustahil kerana kertas semata-mata, ia hanya diperhargakan.(Wang kertas ini sah diperlakukan dengan nilai.........)

P.S:- Duit syiling RM1 dah takde sebab xbernilai dahh..
Peningkatan purata 20-25% setahun tanpa susut nilai.

http://www.tranungkite.net/v10/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=10327&postdays=0&postorder=asc&start=105

CONTOH CARA PENGIRAAN:-
Pada tahun 2002 anda mempunyai 65 keping dan anda simpan hingga tahun 2009
Kos Haji pada tahun 2009 = RM9036.00
Jumlah keuntungan anda pada tahun 2009:-
RM32,669.00(nilai Dinar pada tahun 2009) – RM9036.00 (kos haji) = RM23633.00
Jumlah baki kepingan Dinar anda pada tahun 2009 :-
RM23,633.00 /RM504 = 47 keping.

KESIMPULAN:-
Kos untuk mengerjakan Haji hampir sama setiap tahun tetapi jumlah Dinar yang diperlukan menurun.

Ini kerana harga emas setiap tahun mempunyai peningkatan sebanyak:-
33.3-39% p.a

“Maksudnya,anda mungkin perlukan 10 keping untuk menunaikan haji pada tahun 2015″


SAMA-SAMA KITA FIKIRKAN....MULAKAN MENYIMPAN EMAS...

Sabtu, 9 Oktober 2010

Sistem Riba/Dajjal Berleluasa, Simpanlah Emas Mulai Sekarang Untuk Menyelamatkan Aset Anda



Ekonomi Amerika Syarikat (AS) yang menjadi tonggak kepada ekonomi kapitalis kini berada pada tahap terburuk dan lembap. Kelembapan itu turut menjangkiti negara-negara lain di dunia. Tiga per empat daripada dolarnya berada diluar negara dengan nilai yang terus menyusut.

Kegemilangannya dilihat terus merudum. Tidak seperti detik bersejarah Perjanjian Bretton Woods pada tahun 1944 yang telah menipu dan memperdaya 44 buah negara supaya bersetuju menyandarkan mata wang kertas negara mereka kepada dolar AS. Tipu daya itu berlangsung menerusi jaminan adikuasa itu bahawa dolarnya adalah bersandarkan kepada emas iaitu sebanyak US$35 bagi setiap auns.

Penipuan terbesar adalah semasa pemerintahan Presiden Nixon yang mana pada tanggal 15 Ogos 1971 secara unileteral telah memungkiri perjanjian Bretton Woods dengan tidak lagi menyandarkan dolarnya kepada emas akibat kemelesetan ekonomi yang disebabkan oleh keperluan pembiayaan Perang Vietnam serta defisit imbangan pembayaran yang berterusan.

Semenjak runtuhnya Perjanjian Bretton Woods, sistem kewangan dunia telah digantikan dengan sistem mata wang apungan di mana nilai mata wang sesebuah negara, dinilaikan pada mata wang negara lain. Kaedah ini mengakibatkan ketidaktentuan turun naik nilai mata wang sekaligus memberi peluang kepada spekulator mata wang mengaut keuntungan atas kerugian negara lain. Richard Duncan, dalam bukunya “The Dollar Crisis,” meramalkan kemungkinan satu krisis ekonomi yang mungkin lebih buruk daripada ‘Great Depression’ seandainya sistem kewangan sekarang diteruskan.

Melihat kepada kekurangan yang ada pada sistem mata wang apungan ini, ramai pakar ekonomi berpendapat bahawa penggunaan dinar emas adalah sangat disyorkan agar digunapakai kembali sebagai alat menyimpan nilai dan perantara pertukaran terutama dalam perdagangan antarabangsa. Langkah ini disyorkan kerana dinar emas terkenal dengan sifat stabil terhadap aktiviti spekulasi dan manipulasi.

Dari segi tabungan, emas lebih stabil berbanding wang kertas kerana nilainya tidak mengalami turun naik yang ekstrem dan tidak merosot akibat inflasi. Dari segi zakat, hukum Islam menetapkan bahawa zakat hanya boleh dibayar dalam bentuk barangan nyata. Dinar emas sangat sesuai berbanding wang kertas kerana wang kertas hanya laku atas jaminan kerajaan yang mengeluarkannya. Sedangkan emas tidak memerlukan mana-mana pihak untuk mengesahkan nilainya kerana ia dengan sendirinya mempunyai nilai.

Umar Ibrahim Vadillo merupakan individu yang melihat penggunaan dinar emas sebagai jalan penyelesaian kepada krisis ekonomi dunia. Beliau telah berusaha keras untuk mencipta iklim ekonomi yang bersandarkan dinar emas yang sepatutnya menjadi mata wang umat Islam. Malah, beliau juga yang telah melobi Tun Mahathir selepas negara di landa krisis mata wang pada tahun 1997 untuk bertukar kepada penggunaan dinar emas. Hujahnya, mata wang dinar emas bukan sahaja mampu dijadikan sebagai kaedah utama pembayaran berikutan terdapat lebih daripada satu bilion umat Islam di dunia ini malah kedudukan ekonomi sesebuah negara akan lebih terjamin kerana dinar emas merupakan komoditi yang mempunyai harga yang stabil.

Pada tanggal 18 Ogos 1991, beliau dengan lantang telah mengeluarkan fatwa bahawa wang kertas adalah haram. Fatwa berkenaan merumuskan bahawa wang kertas adalah satu bentuk hutang (janji yang dibayar oleh pihak yang mengeluarkannya) dan oleh itu tidak boleh digunakan sebagai alat pembayaran. Ini bertepatan dengan takrifan daripada Imam Malik r.a. yang mentakrifkan wang sebagai “sebarang komodititi yang diterima umum digunakan sebagai alat pertukaran”. Oleh yang demikian, manusia mempunyai kebebasan untuk memilih sebarang komoditi yang bernilai sebagai mata wang dan bukan mata wang yang dipaksa nilai ke atasnya.

Menyelusuri sejarah, dinar emas telah menjadi piawai bagi mata wang dunia, selama beribu-ribu tahun, sehinggalah ia diganti kepada wang kertas dolar hanya pada awal tahun 1970-an.

Dinar berasal dari perkataan bahasa Latin Denarius iaitu matawang yang digunakan oleh Kerajaan Rom yang diperbuat dari logam perak. Ianya digunakan pada tahun 211 sebelum masihi di mana 1 denarius perak beratnya kira – kira 4.5 gram.

Dari perkataan Denarius ini, wujudlah pelbagai matawang yang lain seperti Denier (mata wang perak Perancis), Denaro (mata wang perak Itali), Dinar (mata wang emas Islam), Dinero (mata wang perak Sepanyol) dan Dinheiro (mata wang perak Portugis).

Pada penghujung zaman Republik Roman, mata wang Denarius dari logam emas mula digunakan dengan dikenali sebagai Denarius Aureus yang bermaksud Denarius Emas. Semenjak dari itu, perkembangan mata wang emas telah berubah mengikut peredaran zaman di mana semasa pemerintahan Constantine The Great (306 – 377 Tahun Masihi) mata wang emas lama telah ditukar dengan mata wang yang lebih ringan yang dikenali sebagai Solidus yang beratnya 4.5 gram.

Mata wang emas Solidus ini telah digunakan sehingga berakhirnya zaman Empayar Byzantium dan telah tersebar penggunaannya ke seluruh Semenanjung Tanah Arab sehinggalah ke zaman awal Islam. Dari zaman bermula berkembangnya agama Islam, penggunaan mata wang dinar emas dan dirham perak dari Parsi telah digunakan menjadi mata wang bagi setiap ummah ketika itu dalam urusan jual beli.

Hanya pada zaman pemerintahan Khalifah yang ke-3 iaitu Khalifah Saiyidina Ummar al-Khattab (13 – 23 hijrah / 633 – 644 masihi), penggunaan mata wang dinar dan dirham mula dikawal dari segi corak dan berat. Di bawah pemerintahan Khalifah Ummar, corak mata wang Islam telah diukir dengan nama Allah s.w.t. dan sebahagian dari ayat-ayat suci al-Quran. Berat mata wang Islam ini juga telah ditetapkan iaitu mata wang dinar mestilah mengandungi emas seberat 1 mithqal (iaitu seberat 4.25 gram ukuran pada masa kini). Manakala bagi mata wang dirham pula, beratnya adalah sebanyak 2.975 gram perak (ukuran pada masa kini) di mana jika nilai tukarannya dengan dinar ialah 7 dinar emas bersamaan dengan 10 dirham perak.

Kepentingan dinar emas jelas dicatat dalam buku Ibn Khaldun yang bertajuk “al-Muqaddimah.” Di dalam buku tersebut, mencatatkan akan wahyu Allah s.w.t. memasukkan dinar serta dirham dan ini telah membawa bersamanya banyak kaitan dalam hukum seperti zakat, perkahwinan dan hudud. Sebab itu di dalam wahyu Allah s.w.t. dengan jelas telah menyatakan akan ukuran yang tetap mengenai zakat dan sebagainya dengan menggunakan dinar dan dirham tidak dengan yang lain.

Islam mementingkan keredaan Allah s.w.t. dalam setiap pelakuan dan pekerjaan yang dilakukan kerana keredaan Allah s.w.t. akan memberikan kesejahteraan kepada kehidupan dunia dan akhirat. Idea mengembalikan dinar emas bukan suatu perkara kecil kerana ia secara langsung atau tidak, turut melibatkan soal sistem sosial, ekonomi, politik, dan, keberkatan dari-Nya.

Malah, kelemahan umat Islam sedunia mula ketara apabila berakhirnya penggunaan dinar emas. Menurut sejarah, pemerintahan Islam di bawah Khalifah Uthmaniyah di Istanbul, Turki telah dihelah dengan kemajuan dan pembangunan. Pinjaman wang kertas daripada Eropah untuk membangunkan Turki telah menjadikan negara tersebut berhutang dan melalui sistem wang kertas bersama riba telah melemahkan pemerintahan Khalifah.

Riba sangat dibenci Allah s.w.t dan Rasulullah s.a.w. Ini diterangkan dalam al-Quran yang bermaksud: “Maka jika kamu tidak mengerjakan (meninggalkan sisa riba) maka ketahuilah bahawa Allah dan Rasul-Nya akan memerangi kamu. Dan jika kamu bertaubat (dari pengambilan riba), maka bagimu pokok hartamu, kamu tidak menganiaya dan tidak (pula) dianiaya,” (al Baqarah:279).

Memang tidak dapat dinafikan, sistem wang dunia berasaskan wang kertas dan berlandaskan riba ini telah telah membawa kepada banyak kerosakan seperti kemiskinan, kerosakan alam sekitar, monopoli pengeluaran dan pengedaran. Sistem ini juga menimbulkan berbagai masalah seperti pengangguran, jenayah, maksiat dan kejatuhan moral. Sistem ini yang dikendalikan oleh institusi perbankan, sistem demokrasi dan ahli politik yang tidak bertanggungjawab telah memberi sumbangan kepada kesengsaraan masyarakat dunia.

Ibnu Abbas r.a. dari Ishaq Ibn Basheer dan Ibn Asakir di Kanz al-Ummal mendengar Rasulullah s.a.w. bersabda, yang bermaksud: “Orang yang pertama mengikuti Dajjal adalah 70,000 orang Yahudi…dan antara tanda pelepasan Dajjal adalah amalan riba.”

Kini, dinar emas telah kembali dan ramai umat Islam dan bukan Islam dari seluruh dunia menyeru supaya dinar emas ini dikembalikan. Ditengah-tengah kekalutan ekonomi yang melanda kini, kilauan dinar emas dilihat dapat mengembalikan sistem kewangan yang lebih munasabah dan mantap. Ramai yang telah sedar akan tipu helah sistem kewangan yang ada dan masyarakat dunia sudah mula meminta supaya mengembalikan kebebasan untuk memilih. Sekiranya demokrasi dilaungkan di seluruh dunia supaya diamalkan dalam semua perkara, mengapa tidak kebebasan diberikan untuk memilih dinar sebagai wang?

Jumaat, 1 Oktober 2010

Mari Berkenalan Dengan Public Gold dan Public Dinar

Public Fine Gold International Sdn. Bhd. Dan Public Dinar Sdn. Bhd.

Untuk pengetahuan anda, satu-satunya syarikat Malaysia yang menjual emas jongkong, syiling emas dan barang kemas mereka sendiri ialah Public Fine Gold International Sdn. Bhd. Syarikat ini beralamat di:

Public Fine Gold International Sdn. Bhd.
88E & 88F, 1st & 2nd Floor
Jalan Tun Dr. Awang, Relau
11900 Bayan Lepas.
http://www.publicgold.com.my
Tel: 04-6449999

Hm, jangan pula anda bertanya, Public Gold ni salah satu Dana Fund yang Public Bank punya ke? Haha…jawapannya BUKAN! Public Gold langsung takda sangkut paut dengan Public Bank. Public Gold adalah sebuah syarikat yang ditubuhkan dengan sendiri tanpa mana-mana Institusi Perbankan di Malaysia ini.

Kalau anda nak tahu, Public Gold ni ada sebuah kilang yang mengeluarkan jongkong emas mereka sendiri dan setiap emas yang dihasilkan akan disahkan ketulenannya melalui satu sijil (Certified Assayer) yang berwarna merah.



Emas Public Gold

Public Gold mengeluarkan jongkong emas mengikut berat yang berbeza dalam 4 bentuk iaitu 20 gram, 50 gram, 100 gram dan 1 kilogram. Syiling emas juga dikeluarkan dalam berat 50 gram.



Harga Emas Yang Mengikut Harga Semasa

Memang senang nak pantau harga emas Public Gold ni. Buka je websitenya, anda akan lihat satu ruang di sebelah kanan yang menunjukkan harganya sentiasa diupdate setiap 20 minit dan mengikut kadar harga pasaran semasa.

Ini memudahkan anda untuk membuat keuntungan dengan membeli pada harga yang rendah dan anda hanya perlu memantau sahaja sehingga harga jualnya naik melebihi harga yang anda beli dahulu.



Bagaimana Cara Nak Beli Emas Public Gold?

Anda ada 2 cara mudah untuk membeli emas Public Gold ini.

1. Anda hubungi saya terus dan buat order melalui saya, saya akan terangkan kaedah pembayaran dan pengambilan stok.
2. Anda order terus dengan hanya menghubungi Public Gold dan maklumkan saya sebagai Introducer.

Apakah Kelebihan Emas Public Gold?

1. Harga yang dijual adalah berpatutan berbanding emas yang dikeluarkan
oleh syarikat atau institusi kewangan yang lain.
2. Jongkong emas yang dikeluarkan mempunyai 24K.(99.9 & 91.6)
3. Spread yang kecil (Cuma 4-6% sahaja)
4. Mempunyai agen yang ramai di seluruh Malaysia.
5. Public Gold memberi jaminan akan membeli semula emas mereka walaupun ada kesan
calar, guris, bengkok dan patah asalkan beratnya masih sama semasa timbangan.
6. Kad kredit juga diterima untuk proses pembayaran (tambahan 3%), tetapi perlu pergi terus di Public Gold Bukit Jambul, Penang.
8. Juga menawarkan peluang untuk sesiapa yang berhajat untuk menjadi Agen kepada produk mereka. Sesiapa yang berhajat untuk meraih keuntungan lebih dengan pelaburan emas ini, maka anda digalakkan untuk menjadi Agen Public Gold.




Pelaburan melalui Dinar Emas.

Selain membeli syiling emas dan jongkong emas, salah satu daripada emas pelaburan yang boleh dibeli di Malaysia ialah dinar emas.

1 dinar merujuk kepada syiling emas 22 Karat (emas 916) yang beratnya 4.25 gram.

Dinar emas Public Dinar Sdn. Bhd

Public Dinar – anak syarikat Public Gold menjual emas pelaburan di dalam bentuk syiling dinar. Untuk pengetahuan anda semua, dinar emas Public Dinar dikeluarkan di dalam 3 nilai iaitu:

 1 dinar
 5 dinar
 10 dinar

Anda boleh melawati laman web syarikat di www.publicdinar.com

SPESIFIKASI DINAR EMAS PUBLIC DINAR.



SIJIL KETULENAN

Seperti Jongkong Emas Public Gold, setiap pembelian dinar emas Public Dinar juga anda akan mendapat sijil ketulenan (berwarna hijau).



HARGA JUALAN PUBLIC DINAR

Harga dinar emas Public Dinar dijual mengikut harga emas pasaran antarabangsa. Jadi harganya akan berubah-ubah setiap 20 minit, sama seperti Publci Gold. Anda boleh melihat harga belian dan jualan dinar ini di laman web http://www.publicgold.com.my


Jika anda ingin membeli dinar emas Public Dinar maka anda boleh melihat senarai agen berdaftar di bawah SendukEmas di seluruh Malaysia seperti di bawah:-

http://sendukemas.blogspot.com

KEBAIKAN DINAR EMAS PUBLIC DINAR:

1. Harga yang rendah – baik untuk mereka yang baru nak memulakan pelaburan
emas.
2. Spread yang rendah (5% - 6%)
3. Design yang cantik
5. Mudah dibeli melalui agen Public Gold.

Kesimpulannya...anda boleh pilih sendiri emas jenis mana yang anda lebih minat. Samada Public Gold atau Public Dinar, kedua-duanya mampu untuk memberikan keuntungan pada pembelinya. Mulakan menyimpan emas mulai sekarang. Selamat Mencuba...!!!

Rabu, 22 September 2010

Oktober - Disember: Emas Dalam Trend Menaik?

Sudah 2 minggu Umat Islam menyambut kedatangan bulan Syawal, belum terlambat untuk ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri. Dah lama tak update blog ni, maklumlah sudah bertukar nama dan wajah. Kalau dulu dikenali dengan blog http://justaweh.blogspot.com, kini sudah berubah menjadi http://sendukemas.blogspot.com. Amacm para pembeli emas, sudahkah anda melihat buktinya kini? Harga emas mula menokok naik untuk ke paras tertinggi tahun ini. Kini harga emas dunia sudah menjangkau USD1,290/Oz. Ada yang menjangkakan harga emas akan naik ke angka USD1,500 pada akhir tahun ini.

Wah, kalau begitu, masih sempat lagi jika anda ingin membeli emas sekarang. Jangan dah naik ke USD1,500 nanti, baru anda rasa "menyesalnya tak beli masa tengah murah ni"...

Hm, ramai yang masih belum sedar dan belum faham kepentingan menyimpan emas ni berbanding menyimpan wang kertas. Puncanya, kerana masih belum menguasai ilmu tentang emas. Rasanya kalau sebut Rempit Emas pun tak tahu...haha, jangan ingat moto saja ada mat rempit, emas pun boleh rempit jugak!

Pada yang belum tahu, elok tanya pada yang sudah atau faham ilmu tentang emas. Kerana emas mampu menjana keuntungan pada kita dengan pelbagai cara. Hm, tapi pada peringkat awal ni, kalau pada yang baru belajar ni, elok beli 20 gram sebagai permulaan, kemudian belajar dari pengalaman. Masa tu, anda pasti akan berkata sepert mana ayat di atas. Hm, aku pun macam tu jugak dulu...hehe

Selasa, 31 Ogos 2010

Teknik Merempit Emas Memang Berbaloi...

Hari ni 31 Ogos 2010...Salam Kemerdekaan buat semua Rakyat Malaysia. Semalam, aku tak gi sambut pun Malam Hari Kemerdekaan kat mana2...aku tido je lagi baik. Bukan sebab aku tak hayati kemerdekaan, tapi kalau berjaga sampai kul 12 malam, dan jerit merdeka 7 kali sambil kibar bendera...maaf, itu bukan aku. Bagi aku, aku ada pengertianku yang tersendiri.

Hm...ok tak mukadimah aku. Sebenarnya, aku nak cite bab merempit harga emas yang selalu otai-otai emas kita buat. Aku ni tak pernah la ada pengalaman merempit emas sebelum ni. Jadi aku nak kongsikan dengan korang semua.

Ingat tak artikel aku sebelum ni yang aku ada pajakkan 90 gram emas Public Gold dan aku beli balik 50 gram emas Public Gold dengan menggunakan duit pajak tu. Ha...ni yang aku nak cite sambung kisah tadi tu...hehe.

26 Ogos 2010 Khamis lepas, aku amik cuti sebab ada hal sikit. So, dapat la gak rest kat rumah. Mula2 pikir nak tido je time tengahari tu, tapi tiba2 je plak ada sorang hamba Allah ni, perempuan pangkat akak je dengan aku...sms kat aku "nak tolak 50g ambil berapa?"
Hm..ni la 1st time lepas jadi ejen, org nak tolak kat aku. Tapi aku mana ada duit nak beli. Hm, so..aku call terus akak tu utk berbincang. Dia setuju jual kat aku dengan harga buy back (We Buy), masa tu harga RM6682. Aku up sikit jadi RM 6700, saja la nak genapkan...akak tu pun setuju dengan syarat, CASH!

Hm...pening gak mula2...kira punya kira, kat aku ada lagi 2 keping 1 dinar, 1 keping 5 dinar dan 50 gram yang aku beli guna duit pajak tu. So...aku pajakkan semua ke Agro Bank dan setuju untuk ambil RM7000. Masa tu jam dah kul 4.20...bank pun dah nak tutup. Dapat je duit, terus aku pecut gi jumpa akak tu. Lepas serah duit dan aku pun terima emas 50 gram(Gold Coin)tu, aku pun balik rumah...

Hari ni 31 Ogos 2010, jam 10.15 malam...



Nak tahu berapa harga 'We Buy' sekarang ni? hehe...dah jadi RM6714.. Tapi ada orang nak beli 50 gram tu dengan aku, jadi aku kena la jual dengan harga 'We Sell'. Hm, kalau ikutkan sekarang ni harga 'We Sell' RM 7105...Wah...baik aku jual kat buyer je...dah leh untung dalam 5-6% camtu...haha. Best kan rempit emas ni? Itu je aku nak kongsi setakat hari ni...ok...jumpa lagi! Salam.

Selasa, 10 Ogos 2010

Kenapa kita perlu memilih emas sebagai pelaburan

Kenapa kita perlu memilih emas sebagai pelaburan. Sebenarnya emas sudah menjadi bahan pelaburan sejak harganya mula-mula diselaraskan pada tahun 1717 oleh Sir Isaac Newton.

Pada tahun 1971, emas tidak lagi terikat dengan Dolar Amerika dan diperdagangkan secara bebas. Pada 6 Oktober 2009 baru-baru ini, harga emas di pasaran emas dunia melonjak sebanyak AS$24.60 kepada AS$1,041.80 seauns sehari. Enam bulan dulu harga terendah emas ialah AS$868.70 dan setahun dulu harganya ialah AS$709.50 seauns. Dalam masa setahun harga emas naik sebanyak 46.8 peratus. Lima tahun dulu harga terendahnya ialah AS$412.10 iaitu kenaikan sebanyak 152.8 peratus. Secara purata seseorang yang melabur jangka panjang mendapat pulangan purata dalam masa lima tahun sebanyak 30.5 peratus. Rasanya pelaburan di pasaran saham sendiri tidak boleh memperolehi keuntungan sebanyak itu.

Tidak ramai yang sedar akan pulangan yang lumayan daripada pelaburan emas. Cara yang baik untuk melabur emas ialah dengan membeli syiling emas atau emas keping selain barang kemas. Untuk makluman, suatu auns bersamaan dengan 31.10 gram. Bagaimana pun harga jualan emas di institusi kewangan berbeza-beza kerana harga emas bukannya sesuatu yang terkawal. Banyak kos perkhidmatan seperti insurans diambil kira oleh institusi-institusi ini. Syiling dan emas keping ini boleh diperolehi di bank-bank seperti Maybank dan OUB. Ada juga yang menggunakan buku pas seperti Public Bank tetapi pelanggan tidak menyimpan dan melihat emas sebenarnya hanya jumlah dan harga semasa pembelian dimasukkan ke dalam buku pas. Kini ada pembelian dan penjualan boleh juga dilakukan dengan Koperasi Etika Emas yang mempunyai cawangan di seluruh negara.

Kenaikan harga emas tertakluk lazimnya atas tiga faktor utama.
Pertama penyusutan nilai dolar Amerika. Apabila nilai dolar Amerika susut harga emas akan naik, apabila dolar Amerika stabil harga emas akan susut. Emas bertindak sebagai pelindung nilai menentang dolar Amerika. Pada masa ini dolar Amerika lemah dan menunjukkan tanda-tanda akan menjadi lebih lemah. Ada juga ura-ura negara Asia Barat dan China akan menggunakan mata wang lain selain dolar Amerika disebabkan kelemahan dolar Amerika ini. Walaupun peralihan kepada mata wang selain dolar Amerika (euro misalnya atau mata wang bentuk baru) bukan sesuatu yang boleh berlaku dengan segera, berita itu telah cukup untuk melonjakkan harga emas dunia.

Faktor kedua ialah harga emas akan naik selari dengan kadar inflasi. Apabila inflasi naik, harga emas akan naik selaras dengan inflasi. Dalam keadaan negara-negara di dunia termasuk kuasa-kuasa ekonomi besar menyuntik pakej rangsangan ekonomi dengan besar seperti AS$787 bilion pakej rangsangan Amerika Syarikat kesannya ialah peningkatan inflasi. Amerika hanya mengecap duitnya sesuka hati dan ini akan menyebabkan nilai duitnya akan turun.

Faktor ketiga ialah kenaikan harga petroleum akan menyebabkan harga emas naik selari dengan kenaikan kos penghasilan dan penghantaran barangan, jika harga petroleum jatuh. dijangka emas juga akan turun tetapi pada tahap minimum. Terdapat beberapa cara untuk melabur dalam bentuk emas dan diterangkan secara lengkap di dalam www.gold.org/value. Orang ramai boleh melabur secara langsung dengan membeli emas bulion (jongkong), syiling emas, dinar emas, atau secara tidak langsung melalui gold futures, options, waran atau sijil pelaburan. Salah satu cara paling popular dan cepat berkembang dalam sekuriti bursa di seluruh dunia yang dikenali dengan nama Gold ETF (Exchange Traded Fund). Antara bursa saham dunia yang menawarkan Gold ETF ialah di Australia, Amerika Syarikat, Perancis, Hong Kong, Jepun, Mexico, Afrika Selatan, Switzerland, Singapura, Turki dan United Kingdom. ETF ini dalam bentuk sekuriti dan disokong 100 peratus oleh emas secara fizikal. Pelaburan secara ini berkembang dengan pesat sehingga 38 peratus daripada pelaburan yang dikenal pasti terdiri daripada sekuriti bentuk ini. Di sini belum ada lagi Gold Emas ini diperdagangkan di bursa kita. Melihat pergolakan yang berlaku sekarang terutama sekali tergugatnya kedudukan Dolar Amerika ekoran krisis ekonomi yang berpunca di Amerika, daripada mereka dan merebak ke seluruh dunia. Orang ramai sudah tentu mencari sesuatu bentuk pelaburan yang lebih selamat daripada pergolakan harga.

Khamis, 8 Julai 2010

Harga Emas Turun, Masa Terbaik Merempit!!!

Bulan lepas, Aweh berjaya mendaftarkan diri sebagai ejen baru Public Gold melalui promosi daripada Public Gold dengan hanya 20k sahaja! hehe...tapi bukan itu yang Aweh nak kongsikan...

Berikut adalah jenis emas yang Aweh beli melepasi harga 20k tu:-

1. Public Gold 1 Dinar 4.25g = RM 606 (2 keping)
2. Public Gold 5 Dinar 21.25g = RM 3017 (2 keping)
3. Public Gold Bullion Bar 20g = RM 2933 (2 keping)
4. Public Gold Bullion Bar 50g = RM 7298 (1 keping)

Semuanya berjumlah RM 20,410.00!

Hm, apa nak buat dengan emas2 tu? Buat masa ni, simpan je la dulu, sambil2 tu iklan kat facebook kot2 la ada sapa2 nak beli...

7 Julai 2010 - Pulau Pinang dapat cuti umum!

Pagi tu, Aweh buka portal maxis kot hset Nokia sebab nak tengok harga emas Public Gold...mak aii, tekejut beruk dibuatnya! Tiba2 ja harga hari tu menjunam macam kapal terbang terhempas daaa...

So, apa yang Aweh buat? Hm, waktu tengahari tu Aweh sempat call Public Gold dan lock harga untuk 1 keping 50 gram dengan harga RM 6907...hm, kurang RM 391 daripada Aweh beli dulu...

Tapi sekarang ni langsung takde duit apa pun! Macam mana???

Di sinilah bermulanya segalanya..hehe, Aweh mulakan gerakan pertama dengan mengunjungi Agro Bank yang terdekat untuk pajakkan 90 gram (2 keping 20g dan 1 keping 50g). Dulu Aweh pernah gak try pajak sebab nak test ketulenan emas Public Gold, hm...memang ternyata emas TULEN 999 dan 916!!!




Jadi, untuk pajakkan 90 gram tu, Agro Bank menetapkan nilai RM 126 untuk setiap gram.

Nilai Marhun: 90 gram X RM126.00 = RM11,340.00
Pinjaman : 70% X RM11,340.00 = RM7,938.00
Upah Simpan : (RM11,340/RM100) X RM0.70 = RM79.38/bulan



Tapi sebab taknak pegang duit banyak2, Aweh cuma mohon pinjaman sebanyak RM 7000 sahaja...so, dapat 7000, bayar Public Gold 6907, maka tinggallah baki 93 sahaja...



Jadi, berjayalah pengalaman memajak emas Public Gold dan membeli emas Public Gold semula dengan menggunakan duit pinjaman Agro Bank!

Untungkah Menjadi Ejen/Dealer Public Gold?

Beberapa minggu lalu, harga emas menunjukkan peningkatan ketara sejak beberapa bulan yang lepas dan juga telah mencatat rekod tertinggi sejarah harga emas. Public Gold sempat mengadakan promosi pada bulan Jun untuk sesapa yang berminat nak jadi ejen/dealer dengan hanya modal 20k sahaja daripada kebiasaannya sebelum ini iaitu 40k+++...hehe

So, kepada sesapa yang dah berjaya menjadi dealer, anda sememangnya bertuah kerana selepas ini, anda telah mendapat kemudahan rebat 1.5% atau komisen yang diterima setiap kali anda order dari Public Gold. Malah anda juga boleh mendapat tambahan 0.3% apabila anda menjual semula emas yang dibeli itu!!! Jika spreadnya sebelum itu adalah 6%, sekarang anda dah kurangkan jurangnya menjadi 4.2% sahaja!!!

Itu yang best sangat kalau dapat jadi ejen! sambil beli emas dengan harga lebih rendah, anda juga boleh membuat untung dengan berniaga emas...40k bukannya anda bayar buta saja, tapi anda akan dapat emas...untung2 harga naik, kalau takde orang nak beli pun, anda boleh jual balik...so, apa tunggu lagi? Kom jadi ejen Public Gold sekarang!

Sabtu, 19 Jun 2010

Emas - Pelaburan Bijak Masa Kini

Sabtu lepas, Aweh berkesempatan mengikuti seminar pelaburan emas yang Public Gold Sdn.Bhd (PG) buat di ofis mereka di Bishop Street jam 8.30 malam. Seminar tu disampaikan juga oleh otai emas Malaysia, En. Syukor Hashim, admin Jutawanemas.com.

Pada mulanya, aweh dapat msg daripada Public Gold berkenaan peluang menjadi ejen kini hanya RM 20 ribu sahaja. Kalau sebelum ni, perlu beli satu set emas 999 dan set emas syiling dinar 916 yg kosnya mencecah lebih RM 40 ribu! Mak aii, mana nak cari duit banyak tu? Pandai-pandai sendiri la nak cari, hehe... Dah tu, la ni cuma nak modal RM 20k saja utk jadi ejen, apa lagi...terus msg En.Syukor tanya pasal ejen tu. En Syukor pun bagi penjelasan pasal tu, pendek cita, aku pun setuju jual emas yang aku beli awal tahun ni kat dia sebanyak 70 gram dengan harga RM 9590. Ini yang best kalau jadi ejen PG macam En.Syukor, sebabnya? Ye la, jadi ejen PG ni banyak kelebihannya. Contoh macam kes aku jual kat dia 70 gram tu, dia sebagai ejen akan dapat komisen 0.3% daripada PG. Dan kalau ada org yang nak beli daripada dia pulak, dia akan dapat 1.5% komisen! Dan yang paling best sekali, macam kes aku, dia beli balik dengan harga We Buy seperti contoh di bawah, dan org yang nak beli dari dia pulak, dia jual dengan harga We Sell. Kat situ je, dia dah untung atas angin walaupun tak dapat komisen daripada PG!

Sebab tu aku menyeru semua warga Malaysia terutama org Penang, jom pakat2 beli emas daripada kita simpan dalam akaun. Takut nak simpan kat mana? ala, buh ja dalam laci ka, bawah bantal ka...bukan susah pun nak simpan, benda tu kecik ja...comfirm takkan menyesal punya! Tapi aku ni dah comfirm menyesal sebab baru ja join jadi dealer ni! Kalau aku tahu harga nak naik macam ni punya cepat, tahun lepas aku pejam mata ja join! Nasib baik aku mula sikit2 dulu, tak la rasa menyesal banyak...hehe. Kepada sesapa nak belajar tu, mai la tanya aku macam mana, takyah malu2...tak rugi pun nak belajar ilmu emas ni... Sebelum aku akhiri artikel ni, aku nak kongsi satu benda yang aku dapat daripada En. Syukor, "sebenarnya yang menjadikan kita kaya atau senang, bukannya duit atau emas, tetapi Ilmu" Jadi, aku takkan simpan ilmu yg aku dapat pasal emas ni, InsyaAllah...kita sama2 berkongsi, Ok...selamat mencuba!

Jumaat, 9 April 2010

Cara-cara Membuat Pembelian dan Mendaftar Diri Sebagai Delaer

Bagaimana Caranya Nak Membeli?

1. SMS nama penuh, No IC, alamat Email & Item yang mahu dibeli ke 019-5595916.

2. Saya akan lock item yang anda mahu berdasarkan harga semasa Public Gold dan Public Gold akan emailkan Purchase Order / Sales Order kepada anda.

3. Buat bayaran ke akaun Public Gold dan collect item anda.

Jika Ingin Menjadi Dealer Public Gold, Bagaimana?


1. SMS nama penuh, No IC, No Akaun Bank (MBB/PB) alamat Email & Item yang mahu dibeli ke 019-5595916.

2. Saya akan lock item yang anda mahu berdasarkan harga semasa Public Gold dan saya akan email kan Purchase Order kepada anda.

3. Isi borang Dealer di Office Public Gold berdekatan dan letakkan nama saya, Mohd Fairus bin Mazlan sebagai Introducer anda.

4. PG akan call anda untuk pengesahan dan Sales Order akan di Email kepada anda.

5. Setelah bayaran dibuat, bawa resit ke Office Public Gold sebagai bukti pembayaran atau Emailkan ke payment@publicgold.com.my / fax ke 04-6464916. Nyatakan No. Sales Order anda di dalam slip bayaran tersebut.

6. Hubungi PG Penang 04-6449999, minta sambung ke Payment Dept. dan semak jika mereka telah menerima resit bayaran anda.

7. Minta mereka berikan approval dan nyatakan cawangan mana anda mahu collect stock.

8. Hubungi cawangan tersebut dan nyatakan bahawa anda mahu collect stock untuk Sales Order No PGx-xxxxxx. Minta mereka sediakan Invoice dan Delivery Order.

9. Ambil stok anda dan mulakan perniagaan!!