Public Gold dan Public Dinar

Selasa, 31 Ogos 2010

Teknik Merempit Emas Memang Berbaloi...

Hari ni 31 Ogos 2010...Salam Kemerdekaan buat semua Rakyat Malaysia. Semalam, aku tak gi sambut pun Malam Hari Kemerdekaan kat mana2...aku tido je lagi baik. Bukan sebab aku tak hayati kemerdekaan, tapi kalau berjaga sampai kul 12 malam, dan jerit merdeka 7 kali sambil kibar bendera...maaf, itu bukan aku. Bagi aku, aku ada pengertianku yang tersendiri.

Hm...ok tak mukadimah aku. Sebenarnya, aku nak cite bab merempit harga emas yang selalu otai-otai emas kita buat. Aku ni tak pernah la ada pengalaman merempit emas sebelum ni. Jadi aku nak kongsikan dengan korang semua.

Ingat tak artikel aku sebelum ni yang aku ada pajakkan 90 gram emas Public Gold dan aku beli balik 50 gram emas Public Gold dengan menggunakan duit pajak tu. Ha...ni yang aku nak cite sambung kisah tadi tu...hehe.

26 Ogos 2010 Khamis lepas, aku amik cuti sebab ada hal sikit. So, dapat la gak rest kat rumah. Mula2 pikir nak tido je time tengahari tu, tapi tiba2 je plak ada sorang hamba Allah ni, perempuan pangkat akak je dengan aku...sms kat aku "nak tolak 50g ambil berapa?"
Hm..ni la 1st time lepas jadi ejen, org nak tolak kat aku. Tapi aku mana ada duit nak beli. Hm, so..aku call terus akak tu utk berbincang. Dia setuju jual kat aku dengan harga buy back (We Buy), masa tu harga RM6682. Aku up sikit jadi RM 6700, saja la nak genapkan...akak tu pun setuju dengan syarat, CASH!

Hm...pening gak mula2...kira punya kira, kat aku ada lagi 2 keping 1 dinar, 1 keping 5 dinar dan 50 gram yang aku beli guna duit pajak tu. So...aku pajakkan semua ke Agro Bank dan setuju untuk ambil RM7000. Masa tu jam dah kul 4.20...bank pun dah nak tutup. Dapat je duit, terus aku pecut gi jumpa akak tu. Lepas serah duit dan aku pun terima emas 50 gram(Gold Coin)tu, aku pun balik rumah...

Hari ni 31 Ogos 2010, jam 10.15 malam...



Nak tahu berapa harga 'We Buy' sekarang ni? hehe...dah jadi RM6714.. Tapi ada orang nak beli 50 gram tu dengan aku, jadi aku kena la jual dengan harga 'We Sell'. Hm, kalau ikutkan sekarang ni harga 'We Sell' RM 7105...Wah...baik aku jual kat buyer je...dah leh untung dalam 5-6% camtu...haha. Best kan rempit emas ni? Itu je aku nak kongsi setakat hari ni...ok...jumpa lagi! Salam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan