Public Gold dan Public Dinar

Ahad, 16 Januari 2011

Main Kutu Wang Kertas dan Dinar, Mana Lebih Adil?



Ramai orang yang suka menyimpan wang dengan cara bermain kutu, iaitu kaedah menyimpan/meminjam wang secara ansuran tanpa dikenakan sebarang interest. Kaedah ini biasanya diamalkan di kalangan orang kampung, cikgu2, pekerja2 kilang, pejabat malah yang tak bekerja juga tidak ketinggalan seperti pelajar2 sekolah dan suri rumah. Jumlah kutipan biasanya dibuat secara bulanan dan amaun ditetapkan mengikut persetujuan bersama dengan seorang daripadanya akan dipersetujui dilantik menjadi ketua. Ketua biasanya bertindak sebagai pemungut dan secara automatik memegang nombor giliran yang pertama.

Betul ke Main Kutu Ni Adil?

Rata-rata orang yang saya jumpa, apabila diajukan soalan adakah simpan atau pinjam wang secara bermain kutu ini adil untuk setiap peserta, pasti jawapan yang diberikan adalah adil. Benarkah begitu? Mari kita kaji perkara ini satu persatu bagaimana yang dikatakan adil itu.

Sebagai contoh, ada 20 orang yang menjadi peserta dan jumlah kutipan bulanan yang dipersetujui antara mereka adalah sebanyak RM100. Jadi, setiap seorang akan mengeluarkan RM100 setiap bulan selama 20 bulan. Peserta akan mengundi sesama mereka bagi mendapatkan nombor giliran. Jadi, setiap peserta akan mendapat sebanyak RM2000 apabila sampai ke nombor giliran mereka. Secara matematiknya, adil bagi setiap orang peserta kerana mereka bayar RM100 setiap bulan selama 20 bulan dan masing-masing menerima RM2000. Jika mereka bermula pada Januari 2010, maka giliran peserta terakhir adalah pada Ogos 2011. Jadi, apabila peserta yang memegang nombor giliran no.1 mendapat RM2000 pada bulan Januari 2010, peserta ke-20 juga mendapat RM2000 pada bulan Ogos 2011. Adakah ini adil? Sekali lagi, secara matematiknya, ianya dilihat adil. Tetapi secara ekonominya, jauh sekali untuk mengatakannya adil. Kenapa? Cuba kita bandingkan harga barang pada bulan Januari 2010 dengan Ogos 2011, adakah harga barang ketika itu sama? Adakah dengan nilai RM2000 pada Ogos 2011 masih boleh membeli barang yang sama dengan nilai RM2000 pada Januari 2010? Inflasi kenaikan harga barang di Malaysia adalah sekitar 4-6% setahun. Jadi, inflasi kenaikan harga barang dalam masa 20 bulan itu (1 tahun 8 bulan) menyamai inflasi sebanyak 8-10%. Ini membuktikan sistem kutu menggunakan wang kertas sama sekali tidak adil di kalangan setiap peserta lebih-lebih lagi antara pemegang giliran No.1 dengan No.20 kerana nilai RM2000 itu semakin berkurang!

Bagaimana Pula Main Kutu Dinar?

Satu lagi kaedah main kutu adalah dengan menggunakan syiling emas dinar sebagai simpanan. Tetapi kaedahnya sedikit berlainan daripada bermain kutu wang kertas. Katakan 20 orang peserta yang menyertainya dan mereka bersetuju untuk menerima 1 dinar apabila sampai ke giliran masing-masing. Pembayaran bulanan pula adalah dipungut mengikut kadar tukaran RM kepada 1 dinar pada harga semasa. Setiap awal bulan, satu 1 dinar akan dinilai dengan kadar RM dan akan dibahagikan kepada 20 orang. Contoh, 1 dinar pada Januari 2010 bersamaan RM580. Jadi, RM580 akan dibahagikan kepada 20 orang, dan setiap peserta perlu membayar sebanyak RM29 pada bulan tersebut. Dan 1 dinar itu akan diserahkan kepada pemegang giliran No.1. Kemudian, pada awal bulan Februari 2010, 1 dinar akan dikunci (lock) dengan kadar RM558. Seperti kiraan pada bulan Januari, peserta perlu membayar sebanyak RM27.90 dan 1 dinar akan diserahkan kepada pemegang giliran No.2. Pada bulan Januari 2011, 1 dinar bersamaan RM650, jadi setiap peserta perlu membayar sebanyak RM32.50 dan pemegang giliran No.13 akan dapat 1 dinar. Begitulah sehingga Ogos 2011. Semua peserta membayar pada kadar yang sama, dan menerima 1 dinar setiap seorang di mana nilai 1 dinar tetap juga 1 dinar pada pemegang giliran terakhir dan 1 dinar pada Ogos 2011 tetap masih boleh digunakan untuk membeli barang pada harga bulan Januari 2010. Bukankah ini lebih adil?

Sekarang, terpulang pada anda untuk mengaplikasikan sistem kutu ini ke arah yang lebih baik. Maaf kerana saya tidak menggunakan perkataan 'membeli dinar' kerana secara hakikatnya dinar adalah matawang sebenar dan dinar tidak boleh dibeli. Jadi saya telah menggunakan istilah 'menukarkan' RM kepada Dinar. Boleh gitu? hehe...

Ahad, 9 Januari 2011

Masa Terbaik Beli Emas Adalah... SEKARANG!!!

Sudah seminggu lebih kita memasuki Tahun 2011 ini. Apakah anda sudah memasang impian untuk lebih berjaya pada tahun ini berbanding tahun lepas? Sudah semestinya bukan? Jadi kepada pelabur2 emas, peniaga2 emas, sudah tentu tahun ini akan terus memberikan keuntungan demi keuntungan atas kenaikan harga emas yang begitu memberansangkan. Walaupun kenaikan harga emas telah mencapai 30% pada tahun 2010, tetapi bagi peniaga2 emas, ada antara mereka yang telah berjaya meraih keuntungan sehingga 40-50% setahun dengan teknik-teknik tertentu!!!

Itu cerita kalau anda berminat nak jadi peniaga/pengedar emas. Tetapi artikel kali ini saya akan cuba tumpukan pada mereka yang betul2 baru nak memahami atau nak mempelajari bagaimana nak melabur dengan emas.

Apa itu EMAS sebenarnya?

Sebelum anda mulakan pelaburan emas ini, anda perlu tanya diri anda sendiri sejauh mana anda kenal apa itu EMAS? Secara ringkas untuk anda yang masih awal dalam pelaburan emas ini, saya pasti anda hanya tahu emas itu adalah dari barang kemas seperi cincin, rantai, gelang dan subang dan yang jongkong emas. Baiklah, bagi anda yang tak sabar-sabar nak tahu tentang pelaburan emas, saya syorkan anda melabur dalam Public Gold.

Apa itu Public Gold?

Public Gold adalah syarikat pelaburan emas fizikal tempatan yang pertama di Malaysia. Jika anda nak tahu lebih dekat emas Public Gold ini, anda boleh baca di sini...
http://sendukemas.blogspot.com/2010/10/mari-berkenalan-dengan-public-gold-dan.html

Kenapa Pelaburan Emas Ini Dikatakan Menguntungkan?

Sejak Tahun 2005, harga emas telah meningkat sehingga lebih 300%! Wah, jika anda melabur 10k pada tahun berkenaan, nilai emas anda sekarang sudah naik menjadi 40k!!! Dan katakan pula anda membuat pinjaman bank 10k selama 10 tahun, dalam masa 5 tahun saja, anda dah boleh selesaikan baki pinjaman yang ketika itu mungkin hanya tinggal 5k sahaja ketika itu. Dan anda ada pula 35k CASH dalam tangan!!! Best bukan???
Ini rekod harga emas tahun lepas...

http://sendukemas.blogspot.com/2010/10/harga-emas-naik-25-30-tahun-2010.html

Kenapa Saya Kata Sekarang Adalah Masa Terbaik Beli Emas???

Pada 7 Disember 2010 yang lepas, harga emas dunia telah mencatatkan rekod tertinggi iaitu USD1426/oz. Ini adalah bersamaan RM146.73 seGRAM. Kini harga emas dunia telah turun sehingga ke paras USD1360/oz bersamaan RM139.94. Sudah berkali saya menerima soalan daripada pembeli/pelabur baru, bila harga emas nak turun. Hah, inilah masanya wahai pembeli/pelabur emas sekalian...Masih jua nak menunggu harga emas turun. Sekali lagi ingin saya ingatkan pada anda. Jika anda membuat keputusan untuk join pelaburan emas ini, jangan biarkan diri anda dikuasai perasaan tamak. Jika anda telah memasang niat untuk membeli emas ketika harga turun, inilah masanya. Jika anda benar2 yakin harga emas akan turun lagi selepas ini, jangan menyesal jika tiba2 jangkaan anda meleset. Pastinya anda akan menyesal kerana tidak membuat keputusan untuk membeli ketika harga rendah dahulu. Benarlah kata orang Masa Itu Emas. Anda sebenarnya tak perlu risau harga emas turun selepas anda beli kerana selepas turun, ia akan naik semula malah lebih dari harga yang anda beli dahulu dan boleh mencapai kenaikan sehingga 30% setahun!

Hm, sekarang anda sudah nampak bukan emas mampu untuk membuatkan impian anda tercapai selepas ini. Kepada anda yang ingin menjadi peniaga emas kecil-kecilan, Public Gold telah menyediakan platform untuk anda. Dengan modal hanya 20k, anda sudah boleh menjadi pengedar emas Public Gold. Hubungi saya sekarang jika anda benar-benar ingin mengubah hidup anda!

Sabtu, 1 Januari 2011

Salam Tahun Baru 2011!!!

Maka dengan ini, sudah rasmilah saya bergelar Priority Dealer Public Gold...hehe. Selamat tahun baru semua! Amacam tahun lepas? Berjaya ke capai cita-cita anda? Bagaimana azam anda pada tahun ini pula?

Azam saya takde lain, nak banyakkan simpanan emas saya...hehe, mudah2an dipermudahkan oleh Allah S.W.T. Hm, bercakap lagi soal emas...peluang masih ada untuk anda menjadi Dealer rasmi bagi Public Gold. Kebaikan menjadi Dealer Public Gold, anda akan mendapat komisen sebanyak 1% daripada setiap hasil belian yang anda buat dari Public Gold. Sebagai contoh, jika anda beli emas 20 gram hari yang berharga RM3231, jadi 1% daripadanya ialah RM32.31. Maka itulah komisen anda. Dan komisen itu pula dibayar setiap 20hb mengikut jumlah terkumpul sales yang anda buat. Lumayan bukan? Di sampaing anda menyimpan emas Public Gold untuk diri anda sendiri, anda boleh menjalankan perniagaan secara kecil-kecilan untuk mencari pendapatan sampingan.

Bukankah emas ini barang yang bernilai? Maka tidak susah bagi anda untuk membuat sales. Kerana apa saya berkata begitu? Kerana anda jual EMAS! Semua orang mengakui emas itu barang yang bernilai dan kalis inflasi. Jadi, jika anda benar-benar berminat untuk menjalankan perniagaan emas Public Gold, hubungi saya untuk maklumat lanjut. Jika anda hanya ingin membeli emas Public Gold, anda juga boleh hubungi saya di 019-5595916. Kini terpulang pada anda. Nak simpan wang kertas atau emas?