Public Gold dan Public Dinar

Khamis, 11 Ogos 2011

Harga Emas Lepasi USD1800/oz, Kini Menuju Ke USD2000/oz

Syukur Alhamdulillah...Sekali lagi dalam temph seminggu, harga emas kembali untuk mencatatkan rekod tertinggi dalam sejarah apabila membuat pendakian sehingga melepasi USD1,810/oz setelah berjaya membuat kejutan minggu lalu apabila melepasi USD1,700/oz. Sungguh menakjubkan hanya dalam tempoh tak sampai 2 minggu, harga emas berjaya merekodkan kenaikan sebanyak USD200/oz!Emas semakin mendapat tempat di hati para pelabur apabila kejatuhan saham-saham utama dunia membuatkan mereka memilih untuk berada di tempat yang selamat. Kesan kejatuhan ekonomi Amerika Syarikat juga menyebabkan kebanyakan negara mula berlumba-lumba untuk menambah rezab emas mereka. Didahului dengan negara Korea Utara membeli 25 tan, diikuti Thailand 26.3 tan, Russia 48 tan dan Mexico, 26.3 tan sekaligus meningkatkan harga pasaran.

Pada 5 Ogos 2011, tindakan Standard and Poor (S&P) yang menurunkan (downgrade) credit rating Amerika Syarikat dari AAA ke AA+ terus membuatkan harga emas membuat pendakian yang tinggi sehingga berjaya mencecah ke angka USD1750/oz. Harga emas terus menunjukkan peningkatan apabila pelabur-pelabur memilih emas sebagai pelaburan selamat, didokongi oleh kejatuhan Dow Jones yang mencatatkan penurunan paling teruk iaitu 4.3 peratus dalam tempoh sehari sejak 2008 sekaligus menolak harga emas ke paras USD1,810/oz yang merupakan rekod tertinggi harga emas.Kini harga emas turun sedikt ke paras USD1,752/oz disebabkan tindakan pelabur-pelabur yang membuat short term investment dengan nenjual pegangan emas dan mengambil untung. Namun, ini dijangka tidak memberi kesan ketara untuk menurunkan harga emas kerana dijangka harga emas akan kembali membuat pendakian ke paras USD1,900/oz menjelang akhir tahun ini sepertimana yang disasarkan oleh Zijin Mining, sebuah syarikat pengeluar emas terbesar di China. Malah ada juga yang menjangkakan harga emas boleh mencecah ke paras USD2,000/oz!

Walau apa pun jangkaan dan sasaran yang dibuat, yang pasti harga emas telah mencatatkan kenaikan pada setiap tahun dengan purata tahunan sebanyak 50% sejak sedekad yang lalu. Kesedaran rakyat tentang emas ini masih di tahap rendah dan menjadi tanggungjawab kita bersama untuk menghebahkan rahsia sebenar kekayaan di dunia. Penipuan wang kertas semakin hari semakin terserlah. Bayangkan bagaimana mudahnya mereka mencetak nilai-nilai (angka) pada sekeping kertas dan ianya digunakan untuk membeli erti kekayaan sebenar! Walaupun kekayaan itu Allah kurniakan di bumi negara-negara Islam, tetapi ianya dimonopoli dan dimanipulasi oleh negara bukan Islam.

Memang benar kata-kata Nabi Muhammad SAW dalam sebuah hadis akhir zaman...

Daripada Ibnu Omar r.a. berkata: “Pada suatu masa dibawa ke hadapan Rasulullah SAW sepotong emas. Dan emas itu adalah emas zakat yang pertama sekali dikutip. Emas itu telah dibawa oleh Bani Sulaim dari tempat tambang (galian) mereka. Maka sahabat berkata: "Hai RasuIullah! Emas ini adalah hasil dari galian kita". Lalu Nabi saw. menjawab, "Nanti kamu akan dapati banyak galian-galian, dan yang akan menguruskannya adalah orang-orang yang jahat".


Selagi mana kita masih menggunakan wang kertas sebagai medium urusan jual beli, selagi itulah penipuan ini akan terus berlaku. Apakah setelah mengetahui akan hal ini, kita masih mahu mendiamkan diri dengan hanya mengikut saja apa yang mereka caturkan. Mulakanlah menyimpan emas dari sekarang kerana itulah nilai kekayaan yang sebenarnya, bukannya kertas yang diletakkan angka dengan sesuka hati untuk memberikan nilai.

SendukEmas mempelawa kepada anda yang berminat untuk menjadi pengedar emas dengan memilih Public Gold sebagai medium untuk anda memulakan langkah sebagai seorang usahawan kecil-kecilan. InsyaAllah, rezeki anda akan bertambah. Bukankah 9/10 punca rezeki datangnya dari perniagaan? Jika anda bekerja dengan makan gaji sahaja, maka lebih untung jika anda membuat kedua-duanya kerana anda dapat 10/10! Hehe...pilihan di tangan anda. Sebagaimana saya mulakan dengan membeli emas Public Gold sebanyak RM20 ribu, saya membina rangkaian SendukEmas ini secara perlahan-lahan dan cita-cita saya untuk terus berjaya dengan Perniagaan Emas Public Gold.

Saya sentiasa mengalu-alukan pertanyaan dan ingin berkongsi kejayaan ini bersama anda! Sertai SendukEmas sekarang. Emas, Semakin Lama Disimpan, Semakin Tinggi Nilainya!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan