Public Gold dan Public Dinar

Isnin, 17 September 2012

Harga Emas Bakal Cecah USD5000/oz, Silver USD100/oz


Hari ni harga emas berlegar sekitar USD1770-USD1780. Apa? Harga emas akan naik ke USD5000/oz??? Ini bersamaan kenaikan sehingga 200%! Mustahil??? Itu kata anda...tapi sebelum tu, lihat fakta ini...

Quantitative Easing 1 ataupun lebih dikenali sebagai QE1 telah pun diumumkan pada Disember 2008 bagi meransang ekonomi Amerika Syarikat. Dalam pakej yang diumumkan itu, Federal Reserve telah mencetak sebanyak USD300 billion dan hasilnya harga emas telah meningkat sebanyak hampir 40% dalam tahun 2009. Namun usaha Amerika Syarikat untuk meningkatkan ekonomi mereka semakin mendatangkan kegagalan, malah tindakan mencetak wang hanya menyebabkan nilai Dollar US semakin menurun.


Setahun selepas itu, Federal Reserve sekali lagi bertindak melancarkan QE2 pada Ogos 2010 di mana kali ini sebanyak USD600 billion telah dicetak bagi tujuan yang sama. Walaupun dikecam kerana gagal dalam QE1, namun US masih tidak mahu berhenti untuk terus mencetak wang Dollar kebanggaan mereka itu. Hasilnya, pergerakan harga emas telah meningkat hampir 35% sehingga bulan September 2011. Kenaikan ini juga didorong kesan Standard & Poors (S&P) yang bertindak menurunkan kredit rating dari AAA kepada AA+ pada bulan Ogos 2011. Ini adalah kesan kegagalan QE2 sepertimana kegagalan QE1 dahulu.


September 2012. Sekali lagi Federal Reserve seperti diketahui ramai pihak akan melaksanakan QE3 dan sesuatu yang mengejutkan telah pun diumumkan oleh Chairman Federal Reserve, Ben Bernarke. Lihat apa yang diumumkan olehnya... 

The Federal Reserve announced plans to unleash more stimulus Thursday, in its third attempt at a controversial program to rev up the U.S. economy. The policy, known as quantitative easing and often abbreviated as QE3, entails buying $40 billion in mortgage-backed securities each month. The end date remains up in the air, as the Fed will re-evaluate the strength of the economy in coming months. The Fed is wasting no time. The purchases begin Friday and are expected to add up to only $23 billion for the remainder of September.The bond-buying policy "should put downward pressure on longer-term interest rates, support mortgage markets, and help to make broader financial conditions more accommodative," the Fed's official statement said.
Harga Emas telah meningkat sebanyak 111% dari QE1-QE3. Kesan Quantitative Easing 3 (QE3) yang diumumkan oleh Federal Reserve pada 13 September lepas bakal membawa harga emas untuk terus meningkat hampir 200% dalam masa 3 tahun akan datang. Besar kemungkinan, harga emas akan melonjak ke angka USD5000/oz dan harga Silver pada kedudukan USD100/oz. QE1 dan QE2 telah pun menjadi sejarah, dan QE3 adalah permulaan untuk kita mengorak langkah lebih luas.

Jika sebelum ini, anda tidak membuat apa2 tindakan untuk membeli emas bagi menjana keuntungan, maka gunakan peluang ini untuk merancang sesuatu yang boleh memberikan pulangan yang lebih dalam masa 2,3 tahun akan datang. Mulakan dengan membeli emas keluaran Public Gold yang pasti tidak akan mengecewakan anda. Hubungi saya 0195595916. Peluang untuk menjadi Dealer Public Gold juga masih dibuka. Dengan pembelian RM20,000 ke atas mana2 produk Public Gold akan melayakkan anda menjadi Normal Dealer Public Gold. Nak tahu rahsia menjana keuntungan apabila bergelar Dealer PG, hubungi saya segera.

Sabtu, 8 September 2012

Harga Emas Naik Lagi!!!

Assalamualaikum..

Lama sungguh tak berjumpa. Lama tak update harga emas, mentang2 harga emas turun menjunam sejak bulan September tahun lepas...terus update 2,3 kali ja...hehe Sekarang ni harga emas dah naik semula...harga sekarang baru dlm USD1735 per aunce. Kalau kita imbas kembali ke tahun lepas, rekod tertinggi adalah pada bulan September iaitu USD1927 per aunce. Bermakna harga emas masih lagi murah jika dibandingkan dengan setahun yang lepas.

 Jika anda ambil peluang ini, beli sekarang sebelum harga emas kembali mencecah usd1800-usd1900, anda pasti boleh meraih sedikit keuntungan. Tetapi jika anda seorang yang hanya berminat untuk membuat simpanan masa depan, belilah pada waktu bila pun, anda tetap akan untung dalam jangkamasa yang panjang. Masihkah anda ingat dengan artikel saya yang lepas2?

Percayakah anda bahawa harga emas akan naik lagi? Pada Jun 2008 (4 tahun yang lalu), Christopher Wyke, seorang pengarah pemasaran di Schroder Investment Management Ltd pernah berkata bahawa harga emas akan naik sehingga USD5000/oz dalam masa beberapa tahun akan datang. Saya petik sedikit kata-katanya yang diterbitkan di dalam laman Bloomberg:-
"You could easily see for the next several years that prices rise not to $1,000 an ounce, but prices rise to $5,000 an ounce or beyond as inflation psychology becomes more and more embedded and people become desperate to have a source of value," said Christopher Wyke, London-based emerging market debt and commodities product manager at Schroder, which oversees about $10 billion of commodity assets."
Kenyataan itu dibuat pada Jun 2008 di mana ketika itu harga emas dunia diniagakan pada kadar USD900/oz!!! Jika anda yang berada di hadapan Christopher Wyke ketika itu, sudah pasti anda akan mentertawakan beliau. Siapa sangka, emas boleh naik sehingga USD1900/oz sedangkan waktu itu hanya USD900/oz sahaja.

 Jika anda ambil ini sebagai cabaran dalam hidup anda, bersama-sama saya anda akan lihat hasilnya pada tahun-tahun akan datang. Saya hanya membantu untuk memberikan anda sedikit maklumat yang saya dapat. Ambillah peluang ini untuk mengubah hidup anda. InsyaAllah...anda pasti berjaya! Hubungi saya di 019-5595916 untuk membeli EMAS atau untuk mendaftarkan diri sebagai Dealer Public Gold di bawah Rangkaian SendukEmas! Sekali lagi sempat untuk saya ucapkan...Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin!